Kérjük fogadd el az illatgyertya cookie-kat, amelyeket statisztikai célra illetve arra használunk, hogy jobb felhasználói élményt biztosítsunk számodra.
Köszönjük az együttműködésed! :-) 
További információhoz kérjük olvasd el adatvédelmi szabályzatunkat.

Gyertyakezelés és biztonság

Gyertyakezelés

A gyertyakezelés alapjai

A gyertyák által biztosított kiváló élmény a megfelelő gyertyakezeléssel és karbantartással kezdődik. Íme néhány fontos égetési tipp a Yankee Candle® gyertyák élvezetéhez:

 • A viaszgyűrűk megelőzése.

Mint minden gyertya esetében, az első égetés a legfontosabb. Alapvető tudnivaló, hogy a gyertyáknak a gyertyaméret átmérőjének minden 2,5 centiméteréhez egy órán át égniük kell. Ebből kifolyólag a nagyméretű Housewarmer® üveggyertyáknak legalább 4 órán át égniük kell ahhoz, hogy a viasz teljes felső rétege megolvadjon. Ha a viasznak nincs lehetősége az üveggyertya teljes átmérőjében megolvadni, „viaszgyűrű” jön létre, különösen a gyertya első égetése esetében. Ha a gyertyán kialakult ez a „viaszgyűrű”, a továbbiakban is alagutat fog vájni, és a gyertya teljes életidejében így fog égni.

 • A tiszta égés érdekében használj Illuma-Lid® koronát.

Az Illuma-Lid® koronák kiváló gyertyakiegészítő eszközök az alagút kialakulásának megelőzésére és a tiszta, egyenletes égés elősegítésére, amellyel a viasz minden centimétere felhasználható. Az Illuma-Lid® koronák pontosan illeszkednek a nagyméretű és közepes Housewarmer® üveggyertyák tetejére, és kiegyensúlyozottá teszik a lángot, így egyenletes viaszmedence alakulhat ki. Az Illuma-Lid® speciálisan tervezett alakja emellett a láng melegét is segít az üveggyertyán belül tartani, és nem engedi elszökni a hőt. Ez tiszta, egyenletes égést biztosít, amellyel teljes viaszmedence biztosítható. Az eredmény egy tisztán, egyenletesen égő üveggyertya, amely a megfelelően karbantartott kanóccal együtt megelőzi a túlzott kormolást. Mindeközben pedig kiváló illateloszlást biztosít.

 • Tartsd a kanócot folyamatosan 0,3 cm hosszúságúra vágva.

Javasoljuk, hogy 4 órás égetési idő után mindig vágd vissza a kanócot. A kanócvágáshoz mindig fújd el a lángot, várd meg, hogy a gyertya szoba-hőmérsékletűre hűljön, és az ismételt meggyújtás előtt vágd le a kanócot 0,3 cm-es hosszra.

A Yankee Candle® gyertyák SZERETETÉNEK módja

 1. TALÁLD MEG A KEDVENCEDET. Több száz lehetőség közül választhatsz.
 2. RENDSZERESEN VÁGD A KANÓCOT. Tartsd a kanócot folyamatosan 0,3 cm hosszúságúra vágva.
 3. VÁRD MEG, AMÍG KIALAKUL A VIASZMEDENCE. A gyertya minden egyes égetésekor várd meg, amíg a felső rétege illatos, folyékony viaszmedencévé alakul, mert így tehetsz szert a legerősebb illatra.
 4. ÉGESD BIZTONSÁGOS MÓDON. A gyertyát mindig hőálló felületen égesd, tartsd távol a huzattól, és SOHA ne hagyd őrizetlenül.
 5. TUDD, MIKOR KELL BÚCSÚT VENNI. Ha már csak körülbelül 1,2 cm vastagságú viasz maradt, ideje megválni a gyertyától.
 6. ISMÉTELD MEG AZ 1–5. LÉPÉSEKET. Folytasd, amíg ki nem próbáltad az összeset!
 • A tökéletes vágás érdekében használj kanócvágót.

Kanócvágóink megkönnyítik ezt a feladatot, és szép, egyenletes vágást biztosítanak, így a segítségükkel megfelelően karbantartható a kanóc. A kanócvágó megfelelő használati módja a következő:

• Helyezd el úgy a kanócvágót, hogy az alja egy vonalba kerüljön a gyertya felületével. • Döntsd meg visszafelé a kanócvágót, hogy a „könyökrésze” a gyertya felületére támaszkodjon. • A megfelelő kanóchosszúság eléréshez a kanócvágónak 45 fokos szögben kell állnia. Ezzel megelőzhető a kanóc túl rövidre vágása, amiből kifolyólag a gyertya égése nem lenne megfelelő. • Zárd össze a kanócvágó két szárát a kanóc levágásához. A meggyújtás előtt dobd ki a levágott kanócrészt.

 • A gyertyákat nem szabad egyszerre négy óránál hosszabb ideig égetni.

Javasoljuk, hogy négyórányi égetés után fújd el a gyertyát, hagyd két órán át hűlni, majd az ismételt meggyújtás előtt vágd le a kanócot.

 • Kövesd az 1,2 cm-es szabályt.

Ha az üveggyertya alján már csak kb. 1,2 cm vastagságú viasz maradt, függeszd fel a használatát. Ezzel megelőzhető a bútor/felület és a tartóüveg hőből eredő károsodása. Az üveg alja felhevülhet, amikor a viasz legnagyobb része elégett már, és a láng egyre közelebb kerül az üveggyertya aljához. Ezen utasítás betartásával az üveg nem fog túlhevülni. Ugyanezen okból kifolyólag a Yankee Candle® nem hagyja jóvá a hevítőfelületek vagy „gyertyamelegítők” használatát.

 • A biztonság mindenekfelett.

A gyertyákat minden esetben huzatmentes helyen, más hőforrásoktól és éghető anyagoktól távol kell égetni. Ügyelni kell arra, hogy az égő gyertyákat ne érhessék el gyermekek és háziállatok. Az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Gyertyakezelés

Gyertyakezelési tippek

·  Kanócvágás: Tartsd a kanócot 0,3 cm hosszúságúra vágva. A kanócvágónk egyenletesen vágja el a kanócot, felfogja a kanóc levágott részét, és kellően hosszú ahhoz, hogy a nagyméretű üveggyertyák aljára is leérjen.

·  Nemkívánatos füst: Erőteljesen mozog a láng? Ha a gyertya lángja túl nagy mértékben ugrál, az nemkívánatos füstképződéshez vezethet. A láng mozgását túl hosszú kanóc vagy huzat okozhatja. Fújd el a gyertyát, vágd vissza a kanócot 0,3 cm hosszúságúra, ellenőrizd, hogy az égetés helyén létrejön-e levegőáramlás – például fűtőtestek, légkondicionáló, nyitott ablak miatt –, gyújtsd meg ismét a gyertyát, és élvezd az illatot.

·  Nagyméretű helyiségek: Nagyméretű helyiséget szeretnél megtölteni illattal? Válassz olyan gyertyát, amelyben nagyobb méretű viaszmedence tud kialakulni. Nagyméretű, egybefüggő terek esetében a nagyméretű üveggyertyák- és a viaszmelegítők jelenthetik a megoldást.

·  Illatintenzitás: Illataink hűek a nevükhöz, és a természetes illatokhoz hasonlóan eltérő intenzitásúak lehetnek. Ha intenzívebb vagy éppen kevésbé intenzív illatokat keresel, gondolj az inspirációjukat jelentő illatok erősségére, és hasonló erősségre számíthatsz.

·  Nem érezhető illat: Nem érzed a kedvenc gyertyád illatát? Akárcsak más illatok esetében, a hosszabb ideig tartó érzékelés esetén a szervezet ideiglenesen elveszítheti az illat érzékelésének képességét. Gondolj csak a saját parfümödre vagy samponodra, amelyet Te már nem érzel, de mások felfigyelnek rá. A megoldás az lehet, ha kissé szünetelteted a kedvenced használatát, és egy ideig egy másik illatot használsz. Ha ezt követően később visszatérsz a kedvenc termékedhez, ugyanolyan élményt nyújt majd, mint régebben.

·  Érzékszervi túlterhelés: A gyertyagyűjtemény szaglászása érzékszervi túlterheléshez vezetett? Fogadd meg a szakértők tanácsát, és a különböző gyertyák között szagolj bele a kávébabok illatába. A parfümszakértő mesterek már régen megtanulták, hogy a kávébab illata semlegesíti a szaglóérzéket, így teljes mértékben kiélvezhetik az utána következő aromát. Ha nincsen kéznél kávébab, szagold meg az inged ujját vagy egyéb textíliát, és így is hasonló hatást érhetsz el.

·  Drámai hatás: Teremtsd meg a megfelelő hangulatot gyertyafényes világítással. Helyezz egymás mellé legalább három, különböző magasságú gyertyát az asztal közepén, és gyönyörű és drámai hatást érhetsz el. Ha a gyertyák mindegyike azonos magasságú, használj különböző magasságú gyertyatartókat ugyanezen hatás eléréséhez.

·  A legjobb a szoros illeszkedés: Samplers® mintagyertyák használata esetén olyan tartót válassz, amelynek alakja és mérete hasonlít a gyertyáéra. A szoros illeszkedés jobb égést biztosít ezeknek a kisméretű, ugyanakkor erőteljes gyertyáknak.

·  A mintagyertyák előnyei: Nem vagy biztos benne, hogy melyik illatot kellene megvásárolnod? A Samplers® termékeket mintagyertyáknak nevezzük, mivel kiváló módot teremtenek számos új illat kipróbálására.

·  Viaszmedence kialakulása: Közepes és nagyméretű gyertyák égetése esetén engedd a gyertyát a széléig megolvadni (ehhez általában 3-4 órára van szükség), mielőtt eloltod. Ha a gyertyát rövid ideig égeted, „viaszgyűrű” fog kialakulni a kanóc körül, és a jövőbeli égetések során nehéznek bizonyulhat a teljes viaszmedence kialakítása.

Gyertyakezelés

Gyertyabiztonsági tippek

A Yankee Candle vállalatnál több mint 200 millió gyertyát készítünk évente. A legutóbbi öt évben több mint egymilliárd gyertya készült nálunk. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden esetben kiváló kivitelezésű gyertyákat készítsünk – a viasztól a kanócig. Ez is szerepet játszott abban, hogy a minőség mércéjévé váltunk a gyertyák világában.

A gyertyáink végső soron azért léteznek, hogy a lakásokból otthont varázsoljanak. Ennek érdekében minden vásárlónk számára nyomatékosan javasoljuk, hogy kövesse a gyertyabiztonság alapvető pontjait. A legtöbbjük magától értetődő, és megnövelik a gyertyák élettartamát, és általuk tovább élvezhetjük a minőséget, amellyel megtöltik az otthonainkat.

A gyertyabiztonság három alapvető követelménye:

1.Az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.

2.Tilos a gyertyákat olyan anyagon vagy olyan anyag közelében égetni, amely lángra kaphat.

3.A gyertyákat gyermekektől és háziállatoktól távol kell tartani.

A gyertyák égetésének helyes módja

Meggyújtás előtt

 • A meggyújtás előtt vágd le a kanócot kb. 0,3 cm hosszúságúra. Ennek legbiztonságosabb módja az, ha kanócvágót használsz. A hosszú vagy meghajlott kanóc egyenetlen égést, csepegést és a láng ugrálását okozhatja.
 • Mindig használj gyertyatartót, amelyet kifejezetten gyertyákkal való használatra terveztek. Az eredeti Yankee Candle üveggyertyák és gyertyatartók hőálló, masszív anyagból készülnek, és minőségi ellenőrzésen esnek át.
 • A gyertyákat jól szellőző helyiségben égesd.
 • Helyezd a gyertyatartót stabil, hőálló felületre.
 • Mindig tartd tisztán a viaszt, hogy ne legyenek benne levágott viaszdarabok, gyufák vagy törmelékek.
 • Kerüld a huzatot, elszívókat és légáramlatokat. Ez segít megelőzni a gyors vagy egyenetlen égést, a kormolást és a túlzott csepegést.
 • Az égetési időt és a megfelelő használatot illetően kövesd a Yankee Candle® ajánlásait.

Az égetés során

 • Soha ne érintsd meg és ne helyezd át az égő gyertyát. Soha ne mozdítsd meg a minta- vagy üveggyertyákat, amíg a viasz folyékony halmazállapotú.
 • Ne égesd teljesen az aljáig a gyertyát. Biztonsági okokból függeszd fel a gyertya égetését, amikor már csak 1,2 cm vastagságú viasz maradt az alján.
 • Fújd el a gyertyát, ha a gyertya lángja már túl nagy, vagy erőteljesen ugrálni kezd. Várd meg, amíg a gyertya kihűl, vágd le a kanócot, és ellenőrizd, hogy nem érzékelhető-e nemkívánatos huzat.
 • Mindig tartsd szem előtt a gyertyákat. Ha elhagyni tervezed a szobát, először minden gyertyát fújj el.

Az eloltás módja

 • A gyertya eloltásához használj gyertyakoppintót. Ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy megakadályozzuk a forró viasz fröcsögését.
 • Soha ne használj vizet a gyertyák eloltásához. A víz a viasz fröcsögését okozhatja, és hatására eltörhet az üvegből készült tartó.
 • A szoba elhagyása előtt ügyelj arra, hogy a gyertya teljes mértékben kialudjon, és már ne legyen izzó állapotban a kanóc.
 • A gyertyát a teljes kihűléséig ne érintsd meg és ne helyezd át.
Az oldal tetejére